Redirect Nedir, Nasıl Kaldırılır?

Gelişen teknoloji ve internetin hayatımıza girmesi ile birlikte aşina olmadığımız pek çok yeni kelime ile tanışmış olduk.  Redirect nedir? sorusuna cevap vermeden önce URL’den bahsetmek gerekir.

"Redirect" terimi, bir internet sitesi sayfasının bir URL'den başka bir URL'ye yönlendirilmesini ifade eder. Bu, kullanıcıların bir sayfadan diğerine geçmesini sağlamak ve web sitelerinin trafiğini yönlendirmek için yaygın bir yöntemdir.

URL ‘Uniform Resource Loader’ teriminin kısaltılmasıdır. Uniform Resource Loader’in Türkçe karşılığı ‘Tekdüzen Kaynak Bulucu’dur. Bütün internet sitelerinin bir adresi bulunmaktadır. Bu adreslere genel olarak URL denilmektedir. İnternet adreslerinin hepsi sitelere özgü adreslerdir. Sitelere erişim sağlamak için kullanıcıların URL’leri kullanmaları gerekmektedir. URL adreslerini tüm tarayıcıların eksiksiz ve doğru bir şekilde görüntüleyebilmesi için 2,083 karakterden kısa olması gerekir. Kullanıcılar tarafından rahatlık ile okunabilen URL adreslerinin tıklanma oranları daha fazladır. Kusursuz bir şekilde hazırlanan URL sosyal medyaya, bloglara, forumlara link olarak eklenebilir. Burada değinmemiz gereken bir terim de Valid OAuth Redict’tir. Valid OAuth redirect (Geçerli bir istemci kimliği): İnternet kullanıcılarının üyesi oldukları bir sitenin şifresini üye oldukları başka bir site ile paylaşmadan, sadece kişinin izin verdiği bilgilere diğer site ya da platformun ulaşmasını sağlayan bir protokoldür.

Redirect, Microsoft Corporation tarafından Windows için geliştirilmiş bir HTM dosyası çeşididir. Redirect kelimesinin Türkçesi ‘yönlendirme’ anlamına gelmektedir. Redirect kısaca bir URL’nin kullanıcıyı farklı bir URL’ye yönlendirmesidir. Yönlendirme türlerini aşağıdaki gibi açıklamak mümkündür:

Ancak, bazen yanlışlıkla veya istemeden oluşturulmuş bir yönlendirme (redirect) sayfası, site performansını ve SEO sıralamalarını olumsuz etkileyebilir. Bu durumda, yönlendirmenin kaldırılması gerekebilir.

301 Redirect: Kalıcı yönlendirme 301 redirect nedir sorusunun cevabıdır. Eğer sitenizin içeriğini değiştirmek istiyorsanız 301 redirect yöntemini kullanmak zorundasınız. UX temelli işletim sistemlerinde ki .htaccess dosyasında yapacağınız güncellemeler ile URL’yi kontrol altında tutabilirsiniz.

302 Found: Geçici Yönlendirme: Sitenizde sürekli değişiklikler yapıyorsanız 302 Found yöntemini kullanmanız gerekir. Eğer sitenizin geçici bir süreliğine kapalı kalması gerekiyorsa 302 found yöntemini kullanarak kullanıcılarınızın eror sayfası ile karşılaşmasını engelleyebilirsiniz.

307 Geçici Olarak Taşındı: 307 yönlendirmesi 302’nin veliahtı konumunda olan oldukça yeni bir yönlendirme çeşididir.

HTM Hataları Neden Olur? HTM Hata İletileri Nelerdir?

Windows, Redirect dosyasını doğru bir şekilde yüklemediğinde veya dosyaya bir virüs bulaştığında bu hata ile karşılaşmak kaçınılmazdır. HTM hata iletileri aşağıdaki gibidir:

  • "Redirect.htm hatası"

  • "Redirect.htm eksik."

  • "Redirect.htm bulunamadı."

  • "Redirect.htm yüklenemedi."

  • "redirect.htm dosyasını kaydetmede başarısız oldu."

  • "Çalışma Zamanı Hatası: redirect.htm."

  • "redirect.htm yüklerken hata."

Tarayıcınız bu hataları vermeye başlamışsa bir an önce virüsleri sisteminizden kaldırmanız gerekmektedir. Aksi halde bir süre sonra bilgisayarınız farklı hatalar vermeye başlayacaktır ve sorununuz daha da büyüyecektir. Ayrıca kötü niyetli kişiler tarafından saldırılara karşı bilgisayarınız korumasız durumdadır ve bu da büyük sorunlara yol açacaktır. Bu virüsleri kaldırmanızın tek yolu kaliteli bir antivirüs programıdır.

good morning blessings quotes

Yönlendirmenin kaldırılması için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  1. Site yöneticisi paneline girin.

  2. Yanlış yönlendirmenin yapıldığı sayfayı bulun.

  3. Yönlendirmenin nasıl yapıldığını kontrol edin (örneğin, .htaccess dosyasında veya CMS'inizde yapıldıysa, orada düzenleme yapın).

  4. Yönlendirmeyi kaldırın veya doğru URL'ye yönlendirmek için gerekli düzenlemeleri yapın.

  5. Yönlendirmenin kaldırıldığını doğrulamak için tarayıcınızda sayfayı açın ve doğru URL'nin açılıp açılmadığını kontrol edin.

Eğer site yöneticisi değilseniz, site sahibi veya yöneticisine yönlendirmenin kaldırılması için talepte bulunabilirsiniz.