Kreatif Direktör Kimdir?

Reklam ajanslarının en dikkat çekici ve ön plana çıkan pozisyonlarından bir tanesi olan kreatif direktör, ajansın yaratıcı çalışmalarının hemen hepsinde görev alan ve bu sürecin başarı ile tamamlanmasını sağlayan kişilerdir. Genellikle sektörde tecrübesi olan kimseler arasından seçilen kreatif direktörler çoğu zaman ajanslarda en yetkili birim olarak kabul edilir. Çoğu reklam ajansında yaratıcı süreçlerin işletilmesinin yanı sıra işe alım ve iş denetimi konularında da ön plana çıkan kreatif direktörler reklam ajanslarının bel kemiğidir. Pazarlama fikirlerinin ve stratejilerinin üretimi, satış konusunda hedeflere ulaşılması ve marka bilinirliğinin yükseltilmesini temel görevi sayan kreatif direktörler basılı, dijital ve görsel medya konusunda bilgi sahibi kimselerdir.

Kreatif Direktör Ne İş Yapar?

  • Her yönü ile ön plana çıkan ve çok yönlü bir görev tanımına sahip kreatif direktörler şu görevleri yapar

  • Müşterilerle ilişkilerin yürütülmesi ve proje çalışmalarının gerçekleştirilmesi,

  • Tanıtımı yapılacak ürün veya hizmetin her yönü ile araştırmasının yapılması,

  • Marka adına bir stratejinin belirlenmesi ve bu strateji doğrultusunda ajansta çalışan tasarımcı, metin yazarı ve diğer kreatif ekip çalışanları arasında koordinasyonun sağlanması,

  • Hedef kitlenin doğru tespit edilmesi ile etkili ve başarılı reklam kampanyaları üretilmesi,

  • Reklam kampanyaları için en doğru bütçenin belirlenmesi ve harcamaların bu doğrultuda yapılmasının sağlanması,

  • Sosyal medya içeriklerinin üretilmesi ve paylaşımının yapılmasının denetlenmesi,

  • Rakip araştırmaları yapılması ve piyasa değişkenlerinin değerlendirilmesi,

  • SEO çalışmalarının desteklenmesi ve çeşitli çalışmalar yapılmasıdır.

Yukarıda sayılan görevleri ve daha fazlasını yerine getirerek adeta ajansın her yönü ile ilgilenen kreatif direktörler genellikle ajans sahipleridir. Ajansın bazen muhasebecisi bazen de metin yazarı olan kreatif direktörler bulunması gereken en önemli özellikler; sabırlı, araştırmacı, yenilikçi ve anlayışlı olmasıdır. Nitekim tüm bu görevlerin yerine getirilmesi oldukça güçtür.

Kreatif Direktör Nasıl Olunur?

Kreatif direktör olmak için genellikle Güzel Sanatlar, İletişim, Pazarlama ve benzeri bölümlerden mezun olunması gerekse de bir kreatif direktörün görevlerini yerine getirebilecek zeka ve kapasiteye sahip herkes kreatif direktör olabilir. Bu nedenle kreatif direktör olmak için herhangi bir lisans mezuniyeti şansı yoktur.