Mobil Uygulama Nedir ?

Gelişen teknolojiyle küçüle küçüle elimizde veya cebimizde taşınabilen hale gelen bu akıllı cihazlarda kullandığımız mobil uygulamalar nedir?

Günümüzde neredeyse herkesin, yanından ayırmadığı akıllı cihazlara (akıllı telefon ve tablet) kodlanmış ve özel olarak tasarlanmış olan yazılımlara mobil uygulama denir. Mobil uygulamaları kullandığınız akıllı cihazların mobil işletim sistemlerine göre edinebiliyorsunuz. 

Örnek olarak; Apple markasının İOS işletim sistemi ile çalışan İphone, İpad, ipod toucht gibi mobil cihazlara Apple App Store’dan, birçok farklı markanın kullandığı Android işletim sistemi ile çalışan cihazlara Google Play Store’dan mobil uygulama yükleyebilirsiniz. Ayrıca diğer mobil işletim sistemleriyle çalışan mobil cihazlar için de mobil uygulama yükleyebilmek için Windows Phone Store ve Blackberry App World gibi sanal mağazalar mevcuttur.

Mobil uygulamalar sağladıkları hizmetin kalitesine göre ve uygulama kullanıcısının isteğine göre ücretli ya da ücretsiz olarak sunulabilirler. Mobil uygulamaları ücretsiz edindiğiniz zaman, istediğiniz şekilde hiçbir ücrete tabi olmadan indirebilir ve yine istediğiniz şekilde mobil cihazınızdan kaldırabilirsiniz. Bazı mobil uygulamaları ücretsiz indirdikten sonra içerisindeki bölümleri veya özellikleri kullanabilmeniz için ücret talep edilebilir. Ücretli mobil uygulamalarda ise durum biraz farklı; ücretli uygulamayı sanal mağazadan kredi kartı kullanarak satın aldıktan sonra istediğiniz kadar kullanabilirsiniz ancak uygulamayı mobil cihazından sildikten sonra tekrar yüklemek için aynı ücreti tekrar ödemek zorundasınızdır.  WhatsApp, Facebook Messenger, Fiber gibi internet üzerinden ücret ödemeden konuşma ve mesajlaşma imkanı sunan mobil uygulamalar yıllık, aylık vb. şekillerde dönemlik bir ücret talep edebilirler.

Sanal mağazalarda bulunan mobil uygulamalar, kullanıcının aradığını kolay bulabilmesi amacıyla uygulamaları kategoriler ayırmışlardır. Mobil uygulama kategorileri eğitim, eğlence, finans, fotoğraf ve video, gazete, haberler, hava durumu, kitaplar, müzikler, oyunlar, spor, tıp,  iş, çocuklar gibi birçok başlık sanal mağazalardaki mobil uygulama kategorilerine örnek olarak verilebilir. Bu tip kategorilerden istediğinize girerek bu başlık altından istediğiniz mobil uygulamayı kolaylıkla bulabilirsiniz. Ayrıca bu en çok indirilen mobil uygulama, ücretsiz olarak en çok indirilen mobil uygulama veya ücretli olarak en çok indirilen mobil uygulama şeklinde kategori edilmiştir.

Bir Mobil Uygulamaya Neden İhtiyacınız Var?

Mobil cihazlar hayatımıza girdiği günden beri, uygulamalar her gün daha akıllı hale geliyor. Aynı zamanda kullanıcıların mobil cihazlarıyla geçirdikleri vakit de her geçen gün artmaya devam ediyor. Kullanıcılar mobil cihazlarda geçirdikleri vaktin önemli bir kısmını da mobil uygulamaları kullanarak geçiriyor. Yapılan araştırmalara göre kullanıcılar mobil cihazlarında geçirdikleri vaktin ortalama %70’ini mobil uygulamaları kullanmak için ayırıyor. Mobil uygulamaların web sitelerinden daha hızlı ve kolay kullanıma sahip olması kullanıcıları mobil uygulama kullanmayı cazip hale getiriyor.

Mobil uygulamalar kullanıcılara bu kadar yakınken bunun faydalarından yararlanmamak sizin için oldukça büyük bir kayıp olacaktır. Özellikle marka kimliği oluşturmak için bir mobil uygulamanızın var olması gerekir. Mobil uygulamanız ile hedef kitlenize daha kolay ulaşabilir aynı zamanda oluşturduğunuz etkinlik, kampanya, güncel içerikler ve indirimleri kullanıcılara daha kolay ve hızlı bir şekilde iletebilirsiniz. Tüm bu avantajların yanı sıra dijital pazarlama aracı olarak da sizlere büyük bir fırsat sunacaktır. Özellikle ürün ve hizmet satışı yapan e-ticaret siteleri için mobil aplikasyonlar potansiyel müşteriler ile arasındaki bağı kuvvetlendirecektir. Çünkü kullanıcılar, internet üzerinden yaptıkları alışverişlerin ortalama %80’nini mobil cihazları kullanarak gerçekleştiriyor.

Mobil uygulamaların kullanımı ve popülerliği her geçen gün artmaya devam ediyor. Web siteniz üzerinden kullanıcılara sunmuş olduğunuz hizmetlerin, mobil cihazlar için de mobil uygulamaları kullanarak, hedef kitlesi olan kullanıcılara ulaşılması gerekmektedir.