VPN (Sanal Özel Ağ) nedir? Nasıl çalışır?

Kısaca: VPN, şirket intranetinin kaynaklarını uzak kullanıcılarla ve şirketin diğer ofis konumlarıyla paylaşmak için İnternet üzerinden özel bir ağ oluşturmak için kullanılan bir teknolojidir. Kullanıcılar, ev ağlarına erişmek için VPN'i de kullanabilir.

Bir VPN veya Sanal Özel Ağ, Internet üzerinden başka bir ağla güvenli bir bağlantı oluşturmanıza olanak sağlar. VPN'ler bölge kısıtlı web sitelerine erişmek, göz atma etkinliğinizi halka açık Wi-Fi'deki meraklı gözlerden korumak ve daha fazlası için kullanılabilir.

Bu günlerde VPN'ler gerçekten popülerdir, ancak orijinal olarak yaratılma nedenlerinden ötürü değildir. Başlangıçta, internet üzerinden iş ağlarını güvenli bir şekilde birbirine bağlamanın ya da bir iş ağına evden erişebilmenizi sağlayan bir yöntemdi.

VPN, esas olarak tüm ağ trafiğinizi ağa iletir; bu, faydaların - yerel ağ kaynaklarına uzaktan erişim ve İnternet sansürünü atlamak gibi - hepsinden kaynaklanır. Çoğu işletim sistemi VPN desteğine sahiptir.

VPN Nedir ve VPN Nasıl Kurulur?

Çok basit bir ifadeyle, bir VPN PC'nizi, akıllı telefonunuzu veya tabletinizi internetteki başka bir bilgisayara (sunucu adı verilen) bağlar ve o bilgisayarın internet bağlantısını kullanarak internette gezinmenizi sağlar. Bu sunucu farklı bir ülkedeyse, o ülkeden geliyormuşsunuz gibi görünecektir ve normalde yapamayacağınız şeylere potansiyel olarak erişebilirsiniz.

Peki bu size nasıl yardımcı olur? İyi soru! Aşağıdakileri yapmak için bir VPN kullanabilirsiniz:

  1. Web sitelerinde veya ses ve video yayınında coğrafi kısıtlamaları atlayın.

  2. Netflix ve Hulu gibi akışlı ortamları izleyin.

  3. Kendinizi güvenilmez Wi-Fi bağlantı noktalarına gözetlemekten koruyun.

  4. Gerçek konumunuzu gizleyerek en azından çevrimiçi olarak anonimlik kazanın.

  5. Torrent sırasında giriş yapmaktan kendinizi koruyun.

Bugünlerde insanların büyük çoğunluğu, farklı bir ülkedeki içeriği izlemek için coğrafi kısıtlamaları değiştirmek veya atlamak için VPN kullanıyor. Bir kahve dükkanında çalışırken kendinizi korumak için hala çok kullanışlıdır, ancak artık birincil kullanım değildir.

Nasıl bir VPN alıyorsunuz ve hangisini seçmelisiniz?

İhtiyaçlarınıza bağlı olarak, işyerinizden bir VPN kullanabilir, kendiniz bir VPN sunucusu yaratabilir veya bazen evinizden birisini barındırabilirsiniz - ancak gerçekçi olarak insanların büyük çoğunluğu yalnızca torrentleri korurken veya yardım ederken onları korumak için bir şeyler arıyor. bazı medyaları çevrimiçi olarak ülkelerinden erişemediklerini görün.

Yapılacak en kolay şey, bu sitelerden birine gitmek, kaydolmak ve Windows PC, Mac, Android, iPhone veya iPad'iniz için VPN istemcisini indirmek. Bu kadar kolay.

  • ExpressVPN – Bu VPN sunucusu kullanım kolaylığı, gerçekten hızlı sunucular için en iyi kombinasyona sahiptir ve ucuz bir fiyata tüm ortamları ve torrentleri destekler.

  • Tunnelbear – Bu VPN'in kullanımı gerçekten çok kolaydır, kafede kullanmak için mükemmeldir ve (sınırlı) bir serbest seviyeye sahiptir. Yine de medyada torrent ve akış yapmak için iyi değil.

  • StrongVPN – diğerleri kadar kolay değil, ama onları torrent ve akış medya için kesinlikle kullanabilirsiniz.

Hepsinde ücretsiz denemeler var, böylece fikrinizi değiştirirseniz kolayca paranızı geri alabilirsiniz.

VPN Nasıl Çalışır?

Bilgisayarınızı (veya bir akıllı telefon veya tablet gibi başka bir cihazı) bir VPN'ye bağladığınızda, bilgisayar VPN ile aynı yerel ağdaymış gibi çalışır. Tüm ağ trafiğiniz VPN ile güvenli bir bağlantı üzerinden gönderilir. Bilgisayarınız ağdaki gibi davrandığından, bu, dünyanın diğer tarafında olsanız bile, yerel ağ kaynaklarına güvenle erişmenizi sağlar. İnternet’i, VPN’in yerindeymiş gibi kullanıyor olabilirsiniz; bu, pubik Wi-Fi kullanıyorsanız veya coğrafi engellenmiş web sitelerine erişmek istiyorsanız, bunun yararları vardır.

Bir VPN’e bağlıyken web’e gözattığınızda, bilgisayarınız web sitesine şifreli VPN bağlantısı üzerinden bağlanır. VPN sizin için talebi iletir ve yanıtı web sitesinden güvenli bağlantı yoluyla iletir. Netflix'e erişmek için ABD merkezli bir VPN kullanıyorsanız, Netflix bağlantınızı ABD'den geldiğini görecektir.

VPN'ler için Diğer Örnek Kullanım Alanları

VPN'ler oldukça basit bir araçtır, ancak çok çeşitli şeyler yapmak için kullanılabilirler:

  • Seyahat ederken Bir İş Ağına Erişin: VPN'ler, yoldayken tüm yerel ağ kaynakları da dahil olmak üzere, işletme ağlarına erişmek için iş seyahati yapanlar tarafından sıklıkla kullanılır. Yerel kaynakların doğrudan İnternete maruz kalması gerekmez; bu da güvenliği artırır.

  • Browsing Activity Etkinliğinizi Yerel Ağınızdan ve ISS'nizden Gizleyin: Herkese açık bir Wi-Fi bağlantısı kullanıyorsanız, HTTPS dışındaki web sitelerinde gezinme etkinliğiniz, nasıl bakılacağını bilen herkes tarafından görülebilir. Tarama etkinliklerinizi biraz daha gizlilik için gizlemek istiyorsanız, bir VPN'e bağlanabilirsiniz. Yerel ağ yalnızca tek, güvenli bir VPN bağlantısı görecektir. Diğer tüm trafik VPN bağlantısı üzerinden seyahat edecektir. Bu, İnternet servis sağlayıcınız tarafından bağlantı izlemeyi atlamak için kullanılabilirken, VPN sağlayıcılarının sonlarında trafiği kaydetmeyi seçebileceklerini unutmayın.

  • Bölgenizdeki Bloklanmış Web Sitelerine Erişim: Yurtdışındayken Netflix hesabınıza erişmeye çalışan bir kişi olsanız da, Netflix, Pandora ve Hulu gibi medya sitelerini de kullanabilseyseniz, ABD’de bulunan bir VPN’e.

  • İnternet Sansürünü Atla: Pek çok Çinli, Çin Seddi'nde dolaşmak ve İnternet'in tamamına erişmek için VPN kullanıyor. (Ancak, Büyük Güvenlik Duvarı görünüşte VPN'lere son zamanlarda müdahale etmeye başladı.)

  • Dosyaları İndirmek: Evet, dürüst olalım; birçok kişi, dosyaları BitTorrent üzerinden indirmek için VPN bağlantılarını kullanır. Bu, tamamen yasal torrent indirmiş olsanız bile faydalı olabilir - ISS'niz BitTorrent'i boğuyorsa ve aşırı yavaşlıyorsa, daha hızlı hız elde etmek için bir VPN'de BitTorrent'i kullanabilirsiniz. Aynısı, ISS'nizin engelleyebileceği diğer trafik türleri için de geçerlidir (VPN trafiğinin kendisine müdahale etmediği sürece).

Windows'ta Kurumsal VPN Kullanma

Bir VPN'ye bağlanmak oldukça basittir. Windows'da, Windows tuşuna basın, VPN yazın ve Sanal özel ağ (VPN) bağlantısı kur seçeneğini tıklayın. (Windows 8 kullanıyorsanız, arama yaptıktan sonra Ayarlar kategorisini tıklamanız gerekir.) Kullanmak istediğiniz VPN hizmetinin adresini ve giriş bilgilerini girmek için sihirbazı kullanın. Daha sonra, sistem tepsisindeki ağ simgesini kullanarak, bağlandığınız Wi-Fi ağlarını yönettiğinizde olduğu gibi VPN'lere bağlanıp bağlantıyı kesebilirsiniz.

VPN Önerilerimiz

VPN'lerle yeni başlıyorsanız ve halka açık Wi-Fi bağlantı noktalarında kullanmak veya bölgeyle sınırlı web sitelerine erişmek için temel bir VPN istiyorsanız, birkaç basit ve basit seçenek vardır. ExpressVPN'i seviyoruz, çünkü neredeyse her cihaz için istemcileri de içeren harika hızlara ve ortalamadan çok daha fazla işlevselliğe sahipler - VPN istemcileri ile önceden kurulmuş bir yönlendirici bile alabilirsiniz.