SSH(Secure Shell) nedir ? Bağlantı Nasıl Kurulur ?

Secure Shell veya Secure Socket Shell olarak da bilinen SSH, kullanıcılara, özellikle sistem yöneticilerine güvenli olmayan bir ağ üzerinden bir bilgisayara erişmek için güvenli bir yol sağlayan bir ağ protokolüdür. 

SSH ayrıca SSH protokolünü uygulayan yardımcı programları da ifade eder. Secure Shell, internet gibi açık bir ağ üzerinden bağlanan iki bilgisayar arasında güçlü kimlik doğrulama ve şifreli veri iletişimi sağlar. SSH, ağ yöneticileri tarafından sistemleri ve uygulamaları uzaktan yönetmek için yaygın olarak kullanılır; ağ üzerinden başka bir bilgisayara giriş yapmalarını, komutları uygulamalarını ve dosyaları bir bilgisayardan diğerine taşımalarını sağlar.

Aslında herşey çok basit, sadece tek bir kullanıcının bilgisayarından uzun bir key oluşturuyorsunuz. Bir yere erişim sağlarken şifre kullanmak yerine o uzun keyi kullanıyorsunuz.

SSH, hem kriptografik ağ protokolüne hem de bu protokolü uygulayan yardımcı program grubuna karşılık gelir. SSH, oturumun sona erdiği bir SSH sunucusuyla, oturumun sonunun görüntülendiği güvenli bir kabuk istemcisi uygulamasını bağlayan istemci-sunucu modelini kullanır. SSH uygulamaları genellikle terminal emülasyonu veya dosya transferleri için kullanılan uygulama protokolleri için destek içerir. SSH ayrıca diğer uygulama protokolleri için güvenli tüneller anniversary list oluşturmak, örneğin X Window System grafik oturumlarını uzaktan güvenli bir şekilde çalıştırmak için de kullanılabilir. Bir SSH sunucusu, varsayılan olarak, standart İletim Kontrol Protokolü (TCP) port 22'yi dinler.

Secure Shell Yetenekleri

  • Otomatik işlemlerin yanı sıra, kullanıcılar için SSH özellikli ağ sistemlerine veya cihazlarına uzaktan uzaktan erişim sağlayabilirler

  • Güvenli ve etkileşimli dosya aktarım oturumları,

  • Otomatik ve güvenli dosya aktarımı,

  • Uzak cihazlara veya sistemlere komutların güvenli şekilde verilmesi,

  • Ağ altyapısı bileşenlerinin güvenli yönetimi.

Linux(Mac, Ubuntu) ile SSH ile bağlantı nasıl kurulur ? 

Güvenli Kabuk, güvenli olmayan terminal emülasyonunu veya Telnet, rlogin (uzaktan giriş) ve rsh (uzak kabuk) gibi giriş programlarını değiştirmek için oluşturuldu; SSH, aynı işlevleri sağlar (uzak sistemlerde oturum açma ve terminal oturumlarını çalıştırma). SSH ayrıca, Dosya Aktarım Protokolü (FTP) ve rcp (uzak kopya) gibi dosya aktarım programlarının yerini alır. Linux tabanlı sistemlerde open ssh sistemde kuruludur.

Ssh kurulumu yapıldıktan sonra terminal üzerinden aşağıdaki komutu çalıştırabilirsiniz;

ssh root@SunucuIpAdresi

Bu komut sonrasında sunucu size bir şifre soracak, bu şifreyi servis sağlayıcınızdan almanız gerekmektedir. Şifre girildikten sonra; 

The authenticity of host 'sample.ssh.com' cannot be established.

DSA key fingerprint is 01:23:45:67:89:ab:cd:ef:ff:fe:dc:ba:98:76:54:32:10.
Are you sure you want to continue connecting (yes/no)?

SSH Bağlantısı

Bağlantınız başarıyla tamamlandı. Artık ls ve cdkomutlarıyla sunucu da istediğiniz gibi takılabilirsiniz. 😉

Linux'de(Mac, Ubuntu) SSH key nasıl oluşturulur ? 

Linux sistemler içinde zaten ssh kurulu olduğu için ekstra bir kurulum yapmanız gerekmez. 

Sisteminizde "Terminal" inizi açın.

ssh-keygen -t rsabu kodu yapıştırın.

Private keyiniz için bir paralo girmelisiniz. Paralonuzu girdikten sonra size bir public key verilecektir.

pbcopy < ~/.ssh/id_rsa.pub ile bu public keyi direk kopyalayabilirsiniz.

Windows ile SSH ile bağlantı nasıl kurulur ? 

Windows üzerinden ssh bağlantısı kurabilmeniz için buraya tıklayarak indirin.

Kurumlum tamamlandıntan sonra bilgisayarınız için bir configürasyon yapmanız gerekmektedir. 

  1. Host Name (or IP Adress) kısmına ip adresinizi yazınız,

  2. Sunucularını geneli post 22 olarak default ayarlandır,

  3. Open kısmına tıklayarak terminal ekranı gelmesini bekliyoruz sonrasında "yes" yazıp devam ediyoruz,

  4. login as: bölümüne kullanıcı adımızı yazıyoruz default; root (değiştirilmiş olabilir), alt satıra şifremizi giriyoruz (tuşlar basmayabilir gibi görünüyor olabilir fakat yazıyor)

  5. Şifre doğru girildiği takdirde artık sunucu da işlem yapabilirsiniz.

Windows'da SSH key nasıl oluşturulur ? 

Windows'da ssh key oluşturmak için yukarıdaki linkten Putty'nin son versiyonunu indirip kurmanız gerekmektedir. 

Programı kurulumu tamamlandıktan sonra aşağıdaki ekran görüntüsü açılmaktadır; 

Buradan "Generate" butonuna tıklandıktan sonra putty sizin için mouse hareketlerinize göre bir keygen üretiyor.

Bu ekrana geldiyseniz keygeniniz tamamlanması için herşey hazır ve tamamlandığında aşağıdaki ekran ile karşılaşacaksınız; 

Burada seçili olan kısım sizin için oluşturulmuş bir keygen'dir. Artık ssh ile bir sunucuya bağlanmak için keygeniniz hazır. "Save public key" ve "Save private key" butonlarına bastığınızda keygenleriniz kaydedilmiş olacaktır. Elde ettiğiniz bu keygeni tekrar ssh ile sunucuya erişim sağlayıp ekleyebilirsiniz ve artık sunucu size şifre sormayacaktır. 

SSH (Secure Shell), bir ağ protokolüdür ve kullanıcıların bir bilgisayar sistemine uzaktan güvenli bir şekilde erişmelerine olanak tanır. SSH, verilerin güvenli bir şekilde şifrelenmesi için kullanılır, böylece üçüncü tarafların verilere erişmesi engellenir.

SSH, genellikle bir terminal veya komut satırı aracılığıyla erişilen sunuculara güvenli bir şekilde bağlanmak için kullanılır. SSH, bir sunucuya erişmek için bir kullanıcı adı ve parola veya bir kimlik doğrulama anahtarı gerektirir.

yazılım ajansı, e-ticaret siteleri için özelleştirilmiş yazılımlar, tasarımlar ve diğer hizmetleri sunan bir ajansdır. Bu ajanslar, bir müşterinin ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş bir e-ticaret sitesi geliştirebilir veya mevcut bir siteyi optimize edebilirler.

SSH (Secure Shell), bir ağ protokolüdür ve genellikle uzaktan bir bilgisayara güvenli bir şekilde erişmek için kullanılır. SSH, verilerin şifrelenmesini sağlar ve bu nedenle ağ trafiğinin yasadışı olarak ele geçirilmesini önleyerek güvenli bir bağlantı sağlar. Özellikle sunuculara erişmek ve yönetmek için sıkça kullanılan bir araçtır. SEO ajansı

SSH, ayrıca dosya transferi için de kullanılabilir. SSH protokolü, FTP (File Transfer Protocol) veya Telnet gibi diğer protokollere göre daha güvenli olduğu için, dosya aktarımı için de yaygın olarak kullanılır.

SSH protokolü, açık kaynak kodlu ve ücretsiz olarak kullanılabilen bir yazılımdır ve birçok işletim sistemi tarafından desteklenir.